Kryptovalutor
Hur du investerar i kryptovalutor 2021
Nedan kan du läsa om hur du går tillväga för att investera i kryptovalutor.
Disclaimer
Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.
Innehåll
- Kryptovalutor?
- Hur många kryptovalutor finns det?
- Vilka kryptovalutor ska man satsa på?
- Hur ser kursutvecklingen ut för kryptovalutor?
- Kort- eller långliggare?
- Så här går det till att köpa och sälja kryptovalutor
- Handelsplatser för kryptovalutor
- Hur deklareras kryptotransaktioner?
- Hur mycket går det att tjäna på kryptohandel?
Kryptovalutor
Begreppet kryptovaluta blev allmänt känt för bara ett tiotal år sedan, när Bitcoin gjorde entré. Idén med valutan var att den skulle låta människor handla med varandra över nätet, helt utan inblandning av banker. Bitcoin blev därmed en decentraliserad valuta.
Idag finns det mängder och åter mängder av andra kryptovalutor, och för dig som är intresserad av att tjäna pengar på nätet går det att investera pengar i dessa, ungefär som på börsen.
Hur många kryptovalutor finns det?
På marknaden existerar idag över 2000 olika kryptovalutor, där majoriteten bygger på blockkedjeteknik. Enkelt förklarat innebär en blockkedja:
- En teknik och mjukvara för kryptovalutor (men kan användas för andra saker med)
- En liggare som finns kopierad på flera olika datorer
- I liggaren registreras alla transaktioner som görs med kryptovalutan
Blockkedjan är alltså det som gör det möjligt att upprätthålla ett decentraliserat register över de överföringar som görs.
Är det krångligt att förstå? Det tycker vi också.
Som tur är behöver du som vill tjäna pengar online på kryptohandel dock inte ha full koll på exakt hur tekniken bakom fungerar. Handeln sker genom en lättanvänd plattform och fungerar ungefär som att köpa och sälja aktier.
Vilka kryptovalutor ska man satsa på?
Om du är grön inom kryptohandel är det enklaste att börja med urmodern av kryptovalutor: Bitcoin.
Du bör dock också snart snegla på andra valutor, och köpa på dig en samling av olika för att diversifiera dina kryptoinvesteringar. Precis som när du handlar aktier minskar risken om du sprider ut dina investeringar, så att du inte står och faller med ett bolag (eller i det här fallet, en kryptovaluta).
Några av de vanligaste kryptovalutorna just nu är:
- Bitcoin
- Stellar
- Ethereum
- XRP
- EOS
- Dash
Hur ser kursutvecklingen ut för kryptovalutor?
Kryptokurserna kännetecknas av volatilitet. Det innebär att du kan förvänta dig kraftiga svängningar emellanåt. För att ta ännu en jämförelse med den traditionella börsen, så är investeringar i kryptovalutor som att handla i småbolag som inte går med vinst på börsen. Risken är alltså hög, vilket betyder att du potentiellt kan göra stora vinster men också stora förluster.
Inte ens den mest väletablerade kryptovalutan Bitcoin kan ännu anses mindre riskfylld att investera i. Kursen gick upp ganska mycket från 2013 ända till 2017, när den plötsligt dök. Sedan dess har den inte återhämtat sig till toppnivåerna.
Kort- eller långliggare?
Du som är ute efter att göra köp och sälj med ett kort tidsperspektiv måste räkna med att du kan förlora dina pengar. För dig som är långliggare finns det inte något särskilt långt historiskt perspektiv att vidta. Vi vet helt enkelt inte om kryptokurserna återhämtar sig på samma sätt som börsen historiskt alltid har gjort.
Med tanke på det ökade intresset för att investera i kryptovalutor, även från storinvesterare, är vi dock försiktigt optimistiska inför en ljus framtid för flera av kryptovalutornas kursutvecklingar.
Så här går det till att köpa och sälja kryptovalutor
Så, känner du dig redo att börja din resa mot att bli rik på kryptovalutor? Då behöver du först och främst skaffa en kryptoplånbok.
När du köper kryptovalutor måste du nämligen förvara dem någonstans. Eller dina krypteringsnycklar, rättare sagt.
Krypteringsnycklar kan likställas med användarnamn och lösenord, som talar om vilka kryptotillgångar du har och hjälper dig att flytta dem.
Du har en privat och en publik nyckel.
- Den privata nyckeln är ett lösenord, och som namnet antyder är det bara du som kan komma åt din kryptovaluta genom den. Var noga med att inte tappa bort din kod! Då kryptovalutor är decentraliserade finns det inga mellanhänder som kan komma åt din valuta. Du äger den på samma sätt som om du äger en råvara. Men det betyder också att om du skulle tappa bort nyckeln så finns det inget sätt att få tillbaka den
- Den publika nyckeln fungerar ungefär som ett kontonummer dit andra kan göra överföringar
Nåväl, tillbaka till kryptoplånboken.
Din digitala plånbok kan antingen vara mjukvarubaserad, som app eller i molnet, för dator och mobil. Eller så kan du skaffa en hårdvaruplånbok, alltså en fysisk lagringsplats. Detta anses vara det säkraste alternativet, då hårdvaran inte är ständigt uppkopplad mot nätet.
Det enklaste för nybörjaren kanske trots allt är en mjukvaruplånbok. Exempel på sådana är:
Handelsplatser för kryptovalutor
När du har skaffat en kryptoplånbok är det dags att du beger dig till en handelsplats för kryptovalutor.
Detta fungerar på samma sätt som när du köper aktier eller fonder. Du registrerar ett konto hos någon av handelsplattformarna och sedan gör du en insättning så att du kan komma igång och börja handla.
Det finns flera handelsplattformar för kryptovaluta, några av dem är:
Efter att du köpt de kryptovalutor du vill ha är det säkrast att föra över dem till din kryptoplånbok. På så sätt kan du vara säker på att du äger din kryptovaluta oavsett om något skulle hända handelsplattformen eller ditt konto.
Hur deklareras kryptotransaktioner?
Skatteverket ställer krav på att de kryptotransaktioner som har gjorts under ett år ska deklareras, dock bara vid avyttring (försäljning), eller om kryptovalutan används som betalning.
Kryptovaluta beskattas som ”tillgång” och deklareras på en K4-blankett.
Då det är vanligt att göra väldigt många köp och sälj av kryptovalutor kan det vara omständligt att själv behöva deklarera alla dessa. Då går det istället att använda en deklarationstjänst, som Koinly, som hjälper till och sammanställer dina transaktioner och sammanställer dem i en K4-blankett som kan skickas till Skatteverket.
Ett annat alternativ är att använda en plattform som Avanza, där du kan köpa certifikat av olika kryptovalutor istället för att handla med valutorna direkt.
Om du har ett ISK-konto hos Avanza och köper certifikat som du placerar där, kommer det att schablonbeskattas istället, och då behöver du inte själv anmäla någonting till Skatteverket.
Hur mycket går det att tjäna på kryptohandel?
Att köpa och sälja kryptovalutor är för den våghalsiga, då kryptovalutor har ännu mer volatilitet än vad den vanliga börsen generellt har. Kryptohandel gör du alltså med stor risk.
Detta innebär förstås också att det finns en chans att tjäna stora pengar på kort tid.