Frilansa med eller utan företag – möjligheter och begränsningar

Frilansande är ett bra sätt att tjäna pengar samtidigt som du får göra något du älskar, men det finns både fördelar och nackdelar med det. Frilansande ger dig frihet att arbeta när och hur du vill, men det innebär också att du inte har ett fast arbete med en fast månadslön. Detta kan göra det svårt att planera din ekonomi, och du kan ha perioder då du inte har några jobb alls. Det finns dock flera olika typer av frilansande, så som frilansande för ett företag eller frilansande på egen hand. Vilken typ av frilansande du väljer beror helt på dina behov och önskemål.

Starta enskild firma och ansök om F-skatt

En enskild firma, eller enskild näringsverksamhet som det egentligen kallas, är en företagsform. Det som skiljer en enskild firma från andra företagsformer är att det är du som privatperson som ansvarar för företaget. Det innebär att det är du själv som måste se till att exempelvis skulder betalas och att avtal följs. Även om du tekniskt sett kan registrera alla dina köp på företaget, är det inte alltid smart. Om du exempelvis spelar casino med de bästa bonuskoder på din fritid, kan detta bli svårt att hantera på firmans konto. 

Att starta enskild firma är ett stort beslut att ta. Det innebär mycket ansvar och man måste göra mycket efterforskning innan man tar steget. Men det är också en spännande process, och man lär sig mycket om sig själv och sin verksamhet under tiden. Som svensk frilansare är detta ett av det enklaste sätten att driva sin verksamhet. 

När man väl har bestämt sig för att starta enskild firma, finns det flera saker man måste tänka på. Man måste ansöka om F-skatt, göra upp en affärsplan, skaffa kapital och marknadsföra sin verksamhet. Dessutom måste man tänka på om man behöver lokaler, anställa personal. Att starta enskild firma är mycket arbete, men det är också en fantastisk resa som kan leda till stora framgångar.

Här är grundstegen du tar för att starta en enskild firma: 
– Starta din enskilda näringsverksamhet genom att anmäla dig för registrering hos Skatteverket. 
– Ansök samtidigt om att bli godkänd för F-skatt (eller FA-skatt). Du kan antingen ansöka om detta via skatteverkets e-tjänst eller på verksamt.se. Du kan även fylla i och skicka in blanketten företagsregistrering. 
– Vänta på att bli godkänd. Detta kan ta några veckor, beroende på hur lång handläggningstiden är just när du ansöker. Se till att ansöka i god tid. Om du får avslag på din ansökan kan du diskutera detta med skatteverket. 

Vilka uppgifter behöver du ange när du ansöker om att starta en enskild firma? 
– Dina personliga uppgifter
– Vilken typ av företag det är (enskild näringsverksamhet)
– Uppgifter samt beskrivning av verksamheten
– Uppgifter för registrering som arbetsgivare (om du ska anställa någon direkt)
– Uppgifter för momsregistrering
– Preliminär inkomstdeklaration

Dessa uppgifter är de viktigaste som oftast alla behöver ange. Sedan kan det finnas andra uppgifter du måste ange beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver.

Måste jag ha F-skatt för att kunna fakturera mina kunder?

Både ja och nej. Du får inte fakturera någon som privatperson i Sverige. Däremot behöver du inte ha en enskild firma och F-skatt för att bedriva din egna verksamhet. 

Du kan exempelvis använda dig av andra företag som sköter faktureringen åt dig. Dessa företag tar en viss andel av din inkomst och sköter sedan allt åt dig. Det vill säga skatteavdrag, deklaration och så vidare. Du får sedan din inkomst som en lön från det företag som hjälper dig med faktureringen. 

Hur mycket skatt måste jag betala när jag frilansar?

Det beror på hur mycket du tjänar. Du måste betala skatt på din inkomst, och det är olika procentsatser för olika inkomstnivåer. Om du tjänar under en viss summa per år, behöver du inte betala skatt alls. Om du bedriver en konstnärlig verksamhet kan du också bli fri från skatt. 

Förutom skatt finns det även andra avgifter du kan behöva betala, som sociala avgifter och försäkring. En försäkring är frivillig, men kan vara bra för dig som bedriver en egen verksamhet om något skulle gå snett.

Hur marknadsför man sig som frilansare?

Det finns många olika sätt att marknadsföra sig som frilansare. Man kan använda sociala medier, göra egna hemsidor eller bloggar, eller delta i olika branschmässor och event. Det viktigaste är att man visar upp sin kompetens och får ut sitt namn på flera ställen. Detta gör det enklare för potentiella kunder att hitta dig, och det ökar dina chanser att få jobb. Man bör också tänka på hur man pratar om sig själv och sin verksamhet. Man vill inte verka desperat eller för på, samtidigt som man vill få ut så mycket information som möjligt till potentiella kunder. Man bör fokusera på hur man kan hjälpa kunden, och visa upp sin kunskap och erfarenhet. Det kan vara bra att ställa sig frågan: varför behöver de vad du erbjuder?

Frilansande är ett roligt och spännande sätt att jobba, men det finns också nackdelar. Därför är det viktigt att du tänker igenom både för- och nackdelar innan du bestämmer dig för om frilansande är något för dig.